Om in Ecuador te blijven als toerist voor 3 maanden (90 dagen), heb je geen visum nodig. Als je echter langer wilt blijven in Ecuador, om te werken of om commerciële relaties op te bouwen, of om er gewoonweg te wonen, heb je een visum nodig, met verschillende vereisten afhankelijk van je verblijfsreden.

Er bestaan twee hoofdcategorieën van visums met twee verschillende processen en verschillende kantoren die de aanvraag verwerken:

  • Visum voor niet-immigranten: visums die verlengd moeten worden na een bepaalde periode (niet voor onbepaalde tijd)
  • Visum voor immigranten: visums voor personen die in het land willen wonen. Deze zijn onbeperkt geldig en hoeven niet verlengd te worden. Dit type visum geeft je het recht op een Ecuadoraanse identiteitskaart voor buitenlanders (niet te verwarren met de identiteitskaart voor lokalen, die tevens de Ecuadoraanse nationaliteit aantonen).

Soorten visums voor niet-immigranten:

  • Visa 12-I y 12-II: Functionarissen van diplomatische missies en internationale instanties
  • Visa 12-III
  • Visa 12-IV: Aanvraag van vluchtelingenstatus/verblijf
  • Visa 12-V: Studenten
  • Visa 12-VI: Werk
  • Visa 12-VII: Religieuzen, missionarissen, vrijwilligers
  • Visa 12-VIII: Interculturele uitwisseling
  • Visa 12-IX: Toerisme, sport, gezondheid, studie, wetenschap, kunst, commerciële activiteiten
  • Visa 12-X: Toerisme – tijdelijke bezoek

U heeft in ieder geval de volgende documenten nodig: paspoort (met kleurenkopie van de fotopagina en van de stempel ontvangen bij aankomst, en van een vorig visum indien van toepassing), een getekend aanvraagformulier, een certificaat of afschrift om financiële middelen aan te tonen (let op: je moet beschikken over een bedrag dat minstens gelijk is aan de waarde van het lokale minimumloon voor elke maand dat je in het land zal verblijven).

Alle buitenlandse documenten moeten vertaald worden door een geautoriseerd vertaalbureau en moeten gelegaliseerd worden door een notaris, volgens de Wet ter Modernisering van de Staat.

Soorten visums voor immigranten:

  • Visa 9-I Gepensioneerde – Pensioen uit het buitenland
  • Visa 9-I Storting van een Trust fund
  • Visa 9-II Investeerder in polissen, titels of hypotheken
  • Visa 9-II Investeerder in aandelen van bedrijven
  • Visa 9-II Investeerder in vastgoed
  • Visa 9-III Investeerder – Buitenlander die de investering niet verricht
  • Visa 9-III Investeerder – Investering in bedrijf (niet anoniem, minstens $30.000)
  • Visa 9-III Investeerder – Eigen bedrijf
  • Visa 9-IV Gerechtigde (Bedrijven die zich in het land bevinden)
  • Visa 9-IV Gerechtigde (Bedrijven die zich in het land gaan bevinden)
  • Visa 9-IV Arbeidscontract
  • Visa 9-IV Religieuzen
  • Visa 9-IV Buitenlandse pers
  • Visa 9-V Professional
  • Visa 9-VI Verblijf vanwege Huwelijk, Familierelaties of Familiehereniging – Buitenlands
  • Visa 9-VI Buitenlandse kinderen van Ecuadoraanse ouders
  • Visa 9-VI Buitenlandse ouders met Ecuadoraanse kinderen
  • Visa 9-VI Ouders of broers/zussen die in Ecuador verblijven vanwege naturalisatie
  • Visa 9-VI Geregistreerd partnerschap tussen een Ecuadoraans en een buitenlander
  • Visa 9-VI Andere gevallen met een bloed- of familieband van tweede graad

Alle buitenlandse documenten moeten vertaald worden door een geautoriseerd vertaalbureau y moet gelegaliseerd zijn door een notaris, volgens de Wet ter Modernisering van de Staat.

De vertaling mag ook worden uitgevoerd door het Consulaat van het land van herkomst in Ecuador. De vertaler of het vertaalbureau mag geen belang hebben in het proces.